Mazsolás cifra kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50-60 dkg liszt
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk só
- 4 ek cukor
- 4 ek kakaópor (cukrozatlan)
- kevés olvasztott margarin
- 1,5 cs mazsola
- 1 cs vaníliás cukor
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd egy mély tálban a liszthez, a tojáshoz, a cukorhoz, sóhoz adjuk, belerakjuk a mazsolát és jól kidagasztjuk. Ha sima és elválik a tál oldalától, akkor jó. Ketté vesszük és egyik adaghoz hozzágyúrjuk a kakaóport. Meleg helyen konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk (kb 30 perc), mindkettőt külön-külön egyforma nagyságúra és kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd mindkettő tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és egymásra fektetjük, majd szorosan feltekerjük.
180 fokon megsütjük, de tűpróbát végezzünk. Ha készre sült, tetejét cukrozott vízzel kenjük, ettől szép fényessé válik.
Tipp:
Én a tésztához is adok egy kevés margarint, ettől foszlósabb lesz. Szoktam hozzáadni még citrom vagy narancs reszelt héját, esetleg csoki darabokat. Lágy tésztát kell, hogy kapjunk, így ha úgy látjuk, hogy nem elég a tej, akkor bátran adjunk hozzá langyos vizet pótlólag.