Habcsókos-kakaós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3/4 tk só
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 0,5 dl víz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Habcsók:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- instant kakaópor ízlés szerint
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (kenéshez)
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukros tejben elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a többi folyadékot és az olvasztott (nem forró!) vajat is hozzákeverjük. Összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tojások fehérjét a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral habbá verjük.
A megkelt tésztát kettéosztjuk és egyenként kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk. Az egyik tésztára kenjük a tojáshab felét és megszórjuk az instant kakaóval. A tésztát feltekerjük, és késsel hosszában kettévágjuk. A két részt összetekerjük úgy, hogy a vágás, a tojásfehérje mindig felül legyen.
A kalácsot sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott tepsire helyezzük. 30 percig kelesztjük még meleg helyen, majd tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. A másik felével is így járunk el.
Tipp:
Kakaópor helyett használhatunk kókuszreszeléket is, vagy reszelt almával elkeverjük a felvert tojásfehérjét, és ezzel kenjük meg a lapot.