Habcsókos-kakaós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3/4 tk só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája

Habcsók:

  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • instant kakaópor ízlés szerint
  • 1 tojás (kenéshez)

Elkészítése:

Az élesztőt egy kevés cukros tejben elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a többi folyadékot és az olvasztott (nem forró!) vajat is hozzákeverjük. Összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A tojások fehérjét a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral habbá verjük.

A megkelt tésztát kettéosztjuk és egyenként kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk. Az egyik tésztára kenjük a tojáshab felét és megszórjuk az instant kakaóval. A tésztát feltekerjük, és késsel hosszában kettévágjuk. A két részt összetekerjük úgy, hogy a vágás, a tojásfehérje mindig felül legyen.

A kalácsot sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott tepsire helyezzük. 30 percig kelesztjük még meleg helyen, majd tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. A másik felével is így járunk el.

Tipp:

Kakaópor helyett használhatunk kókuszreszeléket is, vagy reszelt almával elkeverjük a felvert tojásfehérjét, és ezzel kenjük meg a lapot.