Bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 56 dkg liszt
- 21 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a megkenéshez
Töltelék:
Diós:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 10 dkg ledarált mézeskalács
- 1 ek. baracklekvár
- 1 dl tej
- citromhéj
- 5 dkg mazsola
Mákos:
- 25 dkg mák
- 25 dkg porcukor
- 2 ek. méz
- 1 ek. baracklekvár
- 5 dgk mazsola
- 1 dl tej
Elkészítése:
Tészta elkészítése
A vajat (margarint) megpuhítjuk (nem olvasztjuk fel) , azután liszttel, porcukorral, élesztővel és tejjel összegyúrjuk, simára kigyúrjuk és 4 részre osztjuk. A tésztát letakarjuk és kb. fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Töltelék elkészítése
Diós: A tejet a cukorral és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, mézeskalácsot, mazsolát és a citromhéjat. Jól elkeverjük. Ha még híg lenne, kissé főzzük, ha sűrű, tejet adunk hozzá. A töltelék kenhető legyen.
Mákos: A tejet a cukorral, a mézzel és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és a mazsolát.
Ez a töltelék a 4 adaghoz elegendő!
Fél óra után kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, megtöltjük dióval illetve mákkal, majd feltekerjük és tepsire helyezzük. Megkenjük a tetejét tojással, majd reggelig hűvös helyre tesszük. Reggel megkenjük ismét tojással a tetejüket, néhány helyen megszurkáljuk, és bemelegített sütőben szép pirosra sütjük. (kb. 1/2 – 3/4 óra)