Bejgli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Bejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 56 dkg liszt
  • 21 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás a megkenéshez

Töltelék:

Diós:

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg ledarált mézeskalács
  • 1 ek. baracklekvár
  • 1 dl tej
  • citromhéj
  • 5 dkg mazsola

Mákos:

  • 25 dkg mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. baracklekvár
  • 5 dgk mazsola
  • 1 dl tej

Elkészítése:
Tészta elkészítése
A vajat (margarint) megpuhítjuk (nem olvasztjuk fel) , azután liszttel, porcukorral, élesztővel és tejjel összegyúrjuk, simára kigyúrjuk és 4 részre osztjuk. A tésztát letakarjuk és kb. fél órát  hűvös helyen pihentetjük.

Töltelék elkészítése
Diós: A tejet a cukorral és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, mézeskalácsot, mazsolát és a citromhéjat. Jól elkeverjük. Ha még híg lenne, kissé főzzük, ha sűrű, tejet adunk hozzá. A töltelék kenhető legyen.

Mákos: A tejet a cukorral, a mézzel és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és a mazsolát.

Ez a töltelék a 4 adaghoz elegendő!

Fél óra után kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, megtöltjük dióval illetve mákkal, majd feltekerjük és tepsire helyezzük. Megkenjük a tetejét tojással, majd reggelig hűvös helyre tesszük. Reggel megkenjük ismét tojással a tetejüket, néhány helyen megszurkáljuk, és bemelegített sütőben szép pirosra sütjük. (kb. 1/2 – 3/4 óra)