Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Diós:
Mákos:
Elkészítése:
Tészta elkészítése
A vajat (margarint) megpuhítjuk (nem olvasztjuk fel) , azután liszttel, porcukorral, élesztővel és tejjel összegyúrjuk, simára kigyúrjuk és 4 részre osztjuk. A tésztát letakarjuk és kb. fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Töltelék elkészítése
Diós: A tejet a cukorral és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, mézeskalácsot, mazsolát és a citromhéjat. Jól elkeverjük. Ha még híg lenne, kissé főzzük, ha sűrű, tejet adunk hozzá. A töltelék kenhető legyen.
Mákos: A tejet a cukorral, a mézzel és a lekvárral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és a mazsolát.
Ez a töltelék a 4 adaghoz elegendő!
Fél óra után kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, megtöltjük dióval illetve mákkal, majd feltekerjük és tepsire helyezzük. Megkenjük a tetejét tojással, majd reggelig hűvös helyre tesszük. Reggel megkenjük ismét tojással a tetejüket, néhány helyen megszurkáljuk, és bemelegített sütőben szép pirosra sütjük. (kb. 1/2 – 3/4 óra)