Kalács és bukta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 18 dkg margarin
- 4,5 dl tej(függ a FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok nagyságától és liszt sikértartalmától)
- 8 dkg cukor
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 90 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
A locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dkg margarin
A tészta lekenéséhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
A tészta lekenéséhez a sütés végén:
- 1 ek víz
- 1 ek cukor
- A bukták töltéséhez:
- lekvár(én birsalmasajtot használtam kb 20 dkg-ot)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom.
Megfelezem. Egyik fél tésztából egy nagyobb kalács készül. 3 rudat sodortam,majd fontam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A maradék tésztát megfeleztem. Az egyik darabból 3 rudat sodortam,majd összefontam.
Ezt a kalácsot egy kicsi olajjal kikent kalács formába tettem. A megmaradt tésztát kisodortam,6 db télalapot vágtam,közepébe birsalma sajtot tettem. Feltekertem és így lett 6 db, szép nagy buktám is. A buktákat a hosszabbik kalács mellé rakosgattam a tepsibe. Lekentem tojássárgájával,pár csepp tejet adtam hozzá. 1/2 órát kelesztettem,majd 180 fokra bekapcsoltam a sütőt és a két formát beletettem(hideg sütőbe). Ahogy melegedett a sütő,így még tovább kelt a tészta. Amikor elérte a 180 fokot a sütő,akkor kivettem a két formát és meglocsoltam a tej,vaníliás cukor,olvasztott margarin keverékével. Visszatettem a sütőbe,aranybarnára sütöttem,majd a sütés végén cukros vízzel lekentem.
2-3 perc múlva a kalácsot kivettem és hagytam kihűlni.