Kalács és bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kalács és bukta

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 18 dkg margarin
  • 4,5 dl tej(függ a tojások nagyságától és liszt sikértartalmától)
  • 8 dkg cukor
  • 3 db tojás sárgája
  • 90 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő

A locsoláshoz:

  • 1 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg margarin

A tészta lekenéséhez:

  • 1 db tojás sárgája

A tészta lekenéséhez a sütés végén:

  • 1 ek víz
  • 1 ek cukor
  • A bukták töltéséhez:
  • lekvár(én birsalmasajtot használtam kb 20 dkg-ot)

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom.
Megfelezem. Egyik fél tésztából egy nagyobb kalács készül. 3 rudat sodortam,majd fontam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A maradék tésztát megfeleztem. Az egyik darabból 3 rudat sodortam,majd összefontam.
Ezt a kalácsot egy kicsi olajjal kikent kalács formába tettem. A megmaradt tésztát kisodortam,6 db télalapot vágtam,közepébe birsalma sajtot tettem. Feltekertem és így lett 6 db, szép nagy buktám is. A buktákat a hosszabbik kalács mellé rakosgattam a tepsibe. Lekentem tojássárgájával,pár csepp tejet adtam hozzá. 1/2 órát kelesztettem,majd 180 fokra bekapcsoltam a sütőt és a két formát beletettem(hideg sütőbe). Ahogy melegedett a sütő,így még tovább kelt a tészta. Amikor elérte a 180 fokot a sütő,akkor kivettem a két formát és meglocsoltam a tej,vaníliás cukor,olvasztott margarin keverékével. Visszatettem a sütőbe,aranybarnára sütöttem,majd a sütés végén cukros vízzel lekentem.
2-3 perc múlva a kalácsot kivettem és hagytam kihűlni.