Kakaós csiga recept
Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 3 dl tej
- 30 dkg finomliszt
- 11 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 11 dkg lágy vaj vagy margarin
- csipet só
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Kenéshez:
- olvasztott margarin
Elkészítése:
1 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a kockacukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és a teljes lisztmennyiségből elvett 1 ek lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk az élesztőt.
A maradék tejhez hozzáadunk 3 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáit, 3 dkg olvasztott vajat vagy margarint és a sót. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket, majd alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A maradék margarint alaposan kihabosítjuk a maradék porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaóport is. Egy nagy tepsi alját sütőpapírral béleljük.
A megkelt tésztát 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós krémmel. A tésztát szorosan feltekerjük és 3-4 cm vastag csigákra vágjuk. Ebből az adagból kb 12 csiga lesz.
A csigákat a tepsire tesszük, egymástól kissé távolabb. Oldalunkat körbekenjük olvasztott margarinnal, majd letakarva újra kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy mély tepsibe vagy lábasba vizet (a jó kelt tészta sütéshez gőzre van szükség). A megkelt csigákat kb 45-50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, takarjuk be alufóliával, de süljenek jól át. (A jó kelt tészta sütéshez gőzre van szükség.)