Joghurtos tönköly kenyérke recept

Hozzávalók:
Öreg tésztához:
- 75 g kenyérliszt (BL80)
- 75 g langyos víz
- 2 g friss élesztő
Kenyérhez:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 g kenyérliszt (BL80)
- 1 tk só
- a fenti öreg tészta
- 2 dl langyos víz
- 10 g friss élesztő
- 100 g natúr joghurt
- 1 ek ételecet (10%-os)
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Öreg tészta készítése:
Az öreg tésztát 24 órával a sütés előtt készítjük el. Egy tálba szórjuk a lisztet. Az élesztőt a langyos vízbe belemorzsoljuk, kissé elkeverjük, a liszthez adjuk és összekeverjük. Ragacsos, lágy tésztát kapunk. Lefedjük, és a konyhapulton pihentetjük 24 órán át. Ennyi idő alatt a tészta kissé buborékos és folyós lesz.
Kenyér készítése:
Másnap a liszteket elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az öreg tésztát, az olajat, az ecetet és a joghurtot. Az élesztőt a vízben elmorzsoljuk és elkeverjük, majd ezt is a hozzáadjuk.
Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen átgyúrjuk, mert kissé lágy, így könnyebb dolgozni vele.
Letakarva, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk, majd laza mozdulatokkal újra átgyúrjuk, és további 30 percet pihentetjük.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy kis tálban tegyünk vizet a sütő aljába.
Egy hosszúkás kenyérformát (25 x 11 cm) kenjünk ki vékonyan olajjal és szórjuk meg liszttel.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre. Kézzel lapítsuk ki téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a formánk. A szélesebb oldalánál fogva tekerjük fel, igazítsuk kenyér alakúra, és emeljük át az előkészített formába. Lefedve újabb 30 percet hagyjuk pihenni, majd spricceljük le vízzel, és tegyük a forró sütőbe.
Hőlégkeveréssel, 200 fokon 20 percet süssük, majd csökkentve a hőfokot 180-ra, további 20 percig süssük. Óvatosan borítsuk ki a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Tökéletesen puha, a tönköly liszt ellenére sem tömör kenyér. A vasárnapi bográcsozásra készült, és mondhatom, hogy nagy sikere lett. Még aznap este készítettem egy újabb adagot. Azt már tudtam tesztelni és egy nap múlva is ugyanolyan puha maradt, mint frissen. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez a kenyérke.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »