Joghurtos tönköly kenyérke recept

Hozzávalók:
Öreg tésztához:
- 75 g kenyérliszt (BL80)
- 75 g langyos víz
- 2 g friss élesztő
Kenyérhez:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 g kenyérliszt (BL80)
- 1 tk só
- a fenti öreg tészta
- 2 dl langyos víz
- 10 g friss élesztő
- 100 g natúr joghurt
- 1 ek ételecet (10%-os)
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Öreg tészta készítése:
Az öreg tésztát 24 órával a sütés előtt készítjük el. Egy tálba szórjuk a lisztet. Az élesztőt a langyos vízbe belemorzsoljuk, kissé elkeverjük, a liszthez adjuk és összekeverjük. Ragacsos, lágy tésztát kapunk. Lefedjük, és a konyhapulton pihentetjük 24 órán át. Ennyi idő alatt a tészta kissé buborékos és folyós lesz.
Kenyér készítése:
Másnap a liszteket elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az öreg tésztát, az olajat, az ecetet és a joghurtot. Az élesztőt a vízben elmorzsoljuk és elkeverjük, majd ezt is a hozzáadjuk.
Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen átgyúrjuk, mert kissé lágy, így könnyebb dolgozni vele.
Letakarva, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk, majd laza mozdulatokkal újra átgyúrjuk, és további 30 percet pihentetjük.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy kis tálban tegyünk vizet a sütő aljába.
Egy hosszúkás kenyérformát (25 x 11 cm) kenjünk ki vékonyan olajjal és szórjuk meg liszttel.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre. Kézzel lapítsuk ki téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a formánk. A szélesebb oldalánál fogva tekerjük fel, igazítsuk kenyér alakúra, és emeljük át az előkészített formába. Lefedve újabb 30 percet hagyjuk pihenni, majd spricceljük le vízzel, és tegyük a forró sütőbe.
Hőlégkeveréssel, 200 fokon 20 percet süssük, majd csökkentve a hőfokot 180-ra, további 20 percig süssük. Óvatosan borítsuk ki a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Tökéletesen puha, a tönköly liszt ellenére sem tömör kenyér. A vasárnapi bográcsozásra készült, és mondhatom, hogy nagy sikere lett. Még aznap este készítettem egy újabb adagot. Azt már tudtam tesztelni és egy nap múlva is ugyanolyan puha maradt, mint frissen. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez a kenyérke.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »