Hozzávalók:
Öreg tésztához:
Kenyérhez:
Elkészítése:
Az öreg tésztát 24 órával a sütés előtt készítjük el. Egy tálba szórjuk a lisztet. Az élesztőt a langyos vízbe belemorzsoljuk, kissé elkeverjük, a liszthez adjuk és összekeverjük. Ragacsos, lágy tésztát kapunk. Lefedjük, és a konyhapulton pihentetjük 24 órán át. Ennyi idő alatt a tészta kissé buborékos és folyós lesz.
Másnap a liszteket elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az öreg tésztát, az olajat, az ecetet és a joghurtot. Az élesztőt a vízben elmorzsoljuk és elkeverjük, majd ezt is a hozzáadjuk.
Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen átgyúrjuk, mert kissé lágy, így könnyebb dolgozni vele.
Letakarva, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk, majd laza mozdulatokkal újra átgyúrjuk, és további 30 percet pihentetjük.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy kis tálban tegyünk vizet a sütő aljába.
Egy hosszúkás kenyérformát (25 x 11 cm) kenjünk ki vékonyan olajjal és szórjuk meg liszttel.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre. Kézzel lapítsuk ki téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a formánk. A szélesebb oldalánál fogva tekerjük fel, igazítsuk kenyér alakúra, és emeljük át az előkészített formába. Lefedve újabb 30 percet hagyjuk pihenni, majd spricceljük le vízzel, és tegyük a forró sütőbe.
Hőlégkeveréssel, 200 fokon 20 percet süssük, majd csökkentve a hőfokot 180-ra, további 20 percig süssük. Óvatosan borítsuk ki a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tökéletesen puha, a tönköly liszt ellenére sem tömör kenyér. A vasárnapi bográcsozásra készült, és mondhatom, hogy nagy sikere lett. Még aznap este készítettem egy újabb adagot. Azt már tudtam tesztelni és egy nap múlva is ugyanolyan puha maradt, mint frissen. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez a kenyérke.