Ipolysági fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 mk cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Továbbá:
- 10 dkg olvasztott zsír
Sütéshez:
- 0,5 liter étolaj
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. Egy kelesztő tálba tesszük a lisztet, sóval, porcukorral elkeverjük.
Az élesztőt 2 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, az olvasztott vajat, és a többi langyos tejjel egy fakanál segítségével hólyagosra verjük. Lágyabb tésztát fogunk kapni.
A kelesztő tál tetejét rátesszük, majd meleg helyen 45 percet kelesztjük.
A tojásfehérjét keményre verjük, és a megkelt tésztába óvatosan belekeverjük.
A zsírt megolvasztjuk.
Egy lábasban az étolajat nem túl forróra hevítjük. Egy evőkanállal dolgozunk tovább, amit olvasztott zsírba mártunk, és a tésztából egy evőkanálnyit szaggatunk az étolajba.
Túl sokat ne tegyünk egyszerre az olajba, mert a fánkok megnőnek. Lassú tűznél kisütjük, közben megfordítjuk.
Papírtörlőre szedjük. Porcukorral meghintjük, baracklekvárral tálaljuk.
Tipp:
(A zsír mind nem fogyott el, célszerű kevesebbet felolvasztani.)
Az ipolysági fánk kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 13 g