Ipolysági fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mk cukor
  • 2 tojás
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

Továbbá:

  • 10 dkg olvasztott zsír

Sütéshez:

  • 0,5 liter étolaj

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. Egy kelesztő tálba tesszük a lisztet, sóval, porcukorral elkeverjük.

Az élesztőt 2 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk.

A liszthez adjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, az olvasztott vajat, és a többi langyos tejjel egy fakanál segítségével hólyagosra verjük. Lágyabb tésztát fogunk kapni.

A kelesztő tál tetejét rátesszük, majd meleg helyen 45 percet kelesztjük.

A tojásfehérjét keményre verjük, és a megkelt tésztába óvatosan belekeverjük.
A zsírt megolvasztjuk.

Egy lábasban az étolajat nem túl forróra hevítjük. Egy evőkanállal dolgozunk tovább, amit olvasztott zsírba mártunk, és a tésztából egy evőkanálnyit szaggatunk az étolajba.

Túl sokat ne tegyünk egyszerre az olajba, mert a fánkok megnőnek. Lassú tűznél kisütjük, közben megfordítjuk.

Papírtörlőre szedjük. Porcukorral meghintjük, baracklekvárral tálaljuk.

 

Tipp:

(A zsír mind nem fogyott el, célszerű kevesebbet felolvasztani.)