Húsvéti kalács recept
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek cukor
- vanília aroma vagy vaníliás cukor
- 1 cl rum
- 3 dkg élesztő
- 2 ek burgonyapehely
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
Egy hosszúkás formát kikenek olajjal.
A dagasztógép üstjébe tesszük a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, a cukrot, citromhéjat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk, és bedagasztjuk a tésztát. (Kézzel is lehet dagasztani!)
Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam, és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően nagyon szép sima lett a tészta.
Ezután áttesszük kelesztő tálba, majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, majd 4 egyforma részre elosztjuk. Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtunk és feltekerjük (vagy befonjuk).
Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen egymás mellé helyezzük a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk.
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 fokon 35-40 percig sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem). 10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg. Tejjel locsoljuk meg legalább kétszer, és ha megsült akkor is.
A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.