Húsvéti copf recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 6 dkg puha vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 10 dkg marcipán apróra vágva
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 3 dkg cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 15 dkg darált mandula
Mázhoz:
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál víz
- 1 kávéskanál citromlé
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, letakarjuk és duplájára kelesztjük langyos helyen.
A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a marcipánt, fahéjat, mandulát és jól összekeverjük.
A tepsibe/sütőlemezre sütőpapírt teszünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük és téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és szorosan feltekerjük.
10 percig pihentetjük, majd az egyik végét egyben hagyva a tekercset hosszában félbe vágjuk és a két felet összefonjuk, majd a tepsire tesszük (én kiflivé formáztam, mert másképpen nem fért rá a lemezre). Az előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük hőlégkeveréssel. Sütés közben kevés tejjel megkenjük a kalácsot.
A mázat hozzávalóit összekeverjük és a kisült és kissé hűlt tésztára kenjük. Én még jégcukorral is megszórtam.