Húsvéti copf

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 tojás

Töltelékhez:

  • 10 dkg marcipán apróra vágva
  • 2 tojásfehérje
  • 3 dkg cukor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 15 dkg darált mandula

Mázhoz:

  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál citromlé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, letakarjuk és duplájára kelesztjük langyos helyen.

A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a marcipánt, fahéjat, mandulát és jól összekeverjük.

A tepsibe/sütőlemezre sütőpapírt teszünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A tésztát lisztezett deszkára tesszük és téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és szorosan feltekerjük.

10 percig pihentetjük, majd az egyik végét egyben hagyva a tekercset hosszában félbe vágjuk és a két felet összefonjuk, majd a tepsire tesszük (én kiflivé formáztam, mert másképpen nem fért rá a lemezre). Az előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük hőlégkeveréssel. Sütés közben kevés tejjel megkenjük a kalácsot.

A mázat hozzávalóit összekeverjük és a kisült és kissé hűlt tésztára kenjük. Én még jégcukorral is megszórtam.