Szezámmagos zsemle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl langyos víz
- 20 ml olvasztott vaj
- 2 kk só
- 1 k cukor
- 50 dkg liszt
- 15 g élesztő
- szezámmag
Elkészítése:
A tejet langyosra melegítem, hozzáadom a cukrot és az élesztőt, majd kb. 5 perc után beleborítom a sós-lisztes-vajas-vizes tálba. Jól kidolgozom, míg nem ragad a kezemhez, majd kerek 1 órát hagyom kelni.
Ha megkelt, egyforma kis darabkákra vágom ( ebből az adagból nekem 10 közepes méretű zsemle lett) kerek formát alakítok ki, majd tepsibe teszem őket, kellő távolságra egymástól. X-et vágok a közepükbe egy hegyes késsel, megkenem őket tejjel és megszórom szezámmaggal. Letakarom egy nedves konyhakendővel és kendőstül beteszem a sütőbe 50 fokra addig, míg a 2x nem kelnek. Ha megkeltek, kiveszem a tepsit, a sütőt átállítom 200 fokra, és ha felmelegedett visszateszem (kendő nélkül) a tepsit és 20-25 percig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz minden zsömlének a teteje. A sütés 200 fokon történik, 20-25 percig.
Sztori: Uzsonnára tökéletes, vagy kenyér helyett bármihez bármivel lehet fogyasztani. Finom, laktatós és ami fontos nincs felfújva mint az üzleti zsemle.