Kukoricás kenyér recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 dl víz (langyos)
- 1 dl tej (langyos)
- 1 teáskanál só
- 1 ek méz
- 1 tasak instant élesztő (4 dkg friss)
- 20 dkg öregtészta
Az öregtésztához
- 50 dkg liszt
- 3 dl víz (langyos)
- 1 csipet cukor
- 1 dkg élesztő
Elkészítése:
Az öregtészta készítését már előző nap kell kezdeni. Kenyérsütő-gépben vagy kézi dagasztással is lehet.
A gépbe bepakoljuk az összes hozzávalót, és elindítjuk, hogy jól dolgozza össze, (kb. 8-10 perc). A gépet kikapcsoljuk, és hagyjuk a tésztát benne 10-12 órát, vagy hűtőbe tesszük 14-16 órára. Műanyag tálba tesszük, és a hűtőből használjuk, mikor kell. Kb. 3-4 kenyérre elegendő mennyiség.
Másnap a kukoricalisztet a búzaliszttel elkeverjük, beletesszük a sót. Ha gépben dagasztjuk, a nedves hozzávalókat öntjük először a keverőtálba, majd a szárazat. Tészta-programon csak dagasztjuk és kelesztjük, majd kivesszük, átgyúrjuk, veknit formázunk, bevagdossuk és papírral bélelt tepsiben még fél órát kelesztjük.
Végül sütőben megsütjük.