Kukoricás kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 dl víz (langyos)
  • 1 dl tej (langyos)
  • 1 teáskanál só
  • 1 ek méz
  • 1 tasak instant élesztő (4 dkg friss)
  • 20 dkg öregtészta

Az öregtésztához

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz (langyos)
  • 1 csipet cukor
  • 1 dkg élesztő

Elkészítése:

Az öregtészta készítését már előző nap kell kezdeni. Kenyérsütő-gépben vagy kézi dagasztással is lehet.

A gépbe bepakoljuk az összes hozzávalót, és elindítjuk, hogy jól dolgozza össze, (kb. 8-10 perc). A gépet kikapcsoljuk, és hagyjuk a tésztát benne 10-12 órát, vagy hűtőbe tesszük 14-16 órára. Műanyag tálba tesszük, és a hűtőből használjuk, mikor kell. Kb. 3-4 kenyérre elegendő mennyiség.

Másnap a kukoricalisztet a búzaliszttel elkeverjük, beletesszük a sót. Ha gépben dagasztjuk, a nedves hozzávalókat öntjük először a keverőtálba, majd a szárazat. Tészta-programon csak dagasztjuk és kelesztjük, majd kivesszük, átgyúrjuk, veknit formázunk, bevagdossuk és papírral bélelt tepsiben még fél órát kelesztjük.

Végül sütőben megsütjük.