Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi fehér kenyér recept

Házi fehér kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


 • Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt kenyérliszt
  • 1/2 ek só
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 dl langyos tej
  • 1/2 tk cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 4 dkg olvasztott vaj

  Elkészítése:

  Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.

  Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam).

  Amikor a tészta elkészült vegyük ki az üstből, majd lazán gyúrjuk át kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.

  A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (vagy szilikonlapra), majd formázzuk meg.

  Egy jénai tálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre és kelesszük meg újra a tésztát (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba tetszés szerint a tésztát).

  Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (vagy éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénai tálra.

  Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét és spricceljük (vagy ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb 10 percig).

  Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.

  Hozzáadom a receptfüzethez

  Szólj hozzá

  Őket is nézd meg!

 • Ajánlott cikkek