Házi burgonyás kenyér recept

Hozzávalók:
- 400 g aktív kovász
- 400 ml víz
- 1000 g kenyérliszt BL 80
- 2 nagy főtt krumpli (reszelve)
- 3 ek olívaolaj
- 7 tk lenmag
- 4 tk őrölt kömény
- 5 tk só
Elkészítése:
Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt főtt krumplit, az olajat, az őrölt köményt és a lenmagot. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet.
Ezután hozzáadjuk a sót, és alaposan összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük. Pihenés után kézzel, vagy géppel szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percet pihentetjük, lisztezett deszkán kettévágjuk, és mindegyiket óvatosan kilapítjuk. Hajtogatni kezdjük mindkettőt.
A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra, majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Végül a tésztákat kenyér alakúra formázzuk, és hagyjuk a duplájára kelni.
A sütőt bekapcsoljuk 230°C fokra és az aljába egy edénybe vizet teszünk. A tepsit vagy jénai tálat (a tetejét is!) betesszük a sütőbe, és hagyjuk hogy felforrósodjon. A duplájára kelt kenyeret sütőpapír segítségével ráborítjuk a forró tepsire, vagy a jénai tálba. Éles késsel vagy pengével bevagdossuk 3-4 helyen, és lekenjük hideg vízzel. Betakarjuk a kenyeret, és 230°C-on sütjük 15 percet, majd levesszük 210°C a hőmérsékletet és ezen a fokon sütjük 10 percen át, majd 200°C fokon még további 45-50 percet.
Ha megsült a kenyér, rácsra tesszük, és lekenjük hideg vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »