Házi burgonyás kenyér recept

Hozzávalók:
- 400 g aktív kovász
- 400 ml víz
- 1000 g kenyérliszt BL 80
- 2 nagy főtt krumpli (reszelve)
- 3 ek olívaolaj
- 7 tk lenmag
- 4 tk őrölt kömény
- 5 tk só
Elkészítése:
Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt főtt krumplit, az olajat, az őrölt köményt és a lenmagot. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet.
Ezután hozzáadjuk a sót, és alaposan összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük. Pihenés után kézzel, vagy géppel szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percet pihentetjük, lisztezett deszkán kettévágjuk, és mindegyiket óvatosan kilapítjuk. Hajtogatni kezdjük mindkettőt.
A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra, majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Végül a tésztákat kenyér alakúra formázzuk, és hagyjuk a duplájára kelni.
A sütőt bekapcsoljuk 230°C fokra és az aljába egy edénybe vizet teszünk. A tepsit vagy jénai tálat (a tetejét is!) betesszük a sütőbe, és hagyjuk hogy felforrósodjon. A duplájára kelt kenyeret sütőpapír segítségével ráborítjuk a forró tepsire, vagy a jénai tálba. Éles késsel vagy pengével bevagdossuk 3-4 helyen, és lekenjük hideg vízzel. Betakarjuk a kenyeret, és 230°C-on sütjük 15 percet, majd levesszük 210°C a hőmérsékletet és ezen a fokon sütjük 10 percen át, majd 200°C fokon még további 45-50 percet.
Ha megsült a kenyér, rácsra tesszük, és lekenjük hideg vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »