Hozzávalók:
Elkészítése:
Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt főtt krumplit, az olajat, az őrölt köményt és a lenmagot. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet.
Ezután hozzáadjuk a sót, és alaposan összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük. Pihenés után kézzel, vagy géppel szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percet pihentetjük, lisztezett deszkán kettévágjuk, és mindegyiket óvatosan kilapítjuk. Hajtogatni kezdjük mindkettőt.
A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra, majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Végül a tésztákat kenyér alakúra formázzuk, és hagyjuk a duplájára kelni.
A sütőt bekapcsoljuk 230°C fokra és az aljába egy edénybe vizet teszünk. A tepsit vagy jénai tálat (a tetejét is!) betesszük a sütőbe, és hagyjuk hogy felforrósodjon. A duplájára kelt kenyeret sütőpapír segítségével ráborítjuk a forró tepsire, vagy a jénai tálba. Éles késsel vagy pengével bevagdossuk 3-4 helyen, és lekenjük hideg vízzel. Betakarjuk a kenyeret, és 230°C-on sütjük 15 percet, majd levesszük 210°C a hőmérsékletet és ezen a fokon sütjük 10 percen át, majd 200°C fokon még további 45-50 percet.
Ha megsült a kenyér, rácsra tesszük, és lekenjük hideg vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.