Egészséges kenyér teljes kiőrlésű lisztekből recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg zabpehely
- 0,5 dkg só
- 1 dkg élesztő
- fél pohár joghurt (vagy aludttej)
- fél dl tej
- 1 dl víz
- 2 evőkanál magmix (napraforgó, tökmag, stb.)
Elkészítése:
A fél dl. tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A liszteket átszitáljuk, a rostot a végén beleöntjük, megsózzuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, majd a langyosra melegített tej-víz keverékével összeállítjuk a kenyértésztát.
20 perc pihentetés után némi átgyúrás következik és megformázzuk a kenyeret. Sütőpapírral kibélelt formába tesszük, tetejét több helyen bevágjuk, megszórjuk zabpehellyel és újabb félóra „kelesztés” következik. Ennek letelte után, vízzel kissé megspricceljük egy másik, ugyanekkora átmérőjű őzgerincformával lefedjük.
200 fokos sütőbe rakjuk a kenyeret, egy lábosban vizet teszünk a sütő aljába és sütjük.
25 perc elteltével levesszük a tetőt róla és anélkül még 15 percig sütjük. Ismét kevés spriccelés, kicsit letakarjuk, pihentetjük.
Ha kihűlt szeletelhető.
Tipp:
Tudvalévő, hogy az így készített kenyerek jó tömörek és aránytalanul súlyosak, tehát igen kevés kell belőlük, ami nagyon is jó. Ez nekem valahogy más volt, mint amit az előzőekben sütöttem. Jobban ízlett, meg is ettem belőle azon gyorsan vagy három körbe karéjt, – igaz kis átmérőjű szeletek voltak – finom házi, cukormentes szilvalekvárral majd felvágottal. Megvolt a vacsora…
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »