Hozzávalók:
Elkészítése:
A fél dl. tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A liszteket átszitáljuk, a rostot a végén beleöntjük, megsózzuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, majd a langyosra melegített tej-víz keverékével összeállítjuk a kenyértésztát.
20 perc pihentetés után némi átgyúrás következik és megformázzuk a kenyeret. Sütőpapírral kibélelt formába tesszük, tetejét több helyen bevágjuk, megszórjuk zabpehellyel és újabb félóra „kelesztés” következik. Ennek letelte után, vízzel kissé megspricceljük egy másik, ugyanekkora átmérőjű őzgerincformával lefedjük.
200 fokos sütőbe rakjuk a kenyeret, egy lábosban vizet teszünk a sütő aljába és sütjük.
25 perc elteltével levesszük a tetőt róla és anélkül még 15 percig sütjük. Ismét kevés spriccelés, kicsit letakarjuk, pihentetjük.
Ha kihűlt szeletelhető.
Tudvalévő, hogy az így készített kenyerek jó tömörek és aránytalanul súlyosak, tehát igen kevés kell belőlük, ami nagyon is jó. Ez nekem valahogy más volt, mint amit az előzőekben sütöttem. Jobban ízlett, meg is ettem belőle azon gyorsan vagy három körbe karéjt, – igaz kis átmérőjű szeletek voltak – finom házi, cukormentes szilvalekvárral majd felvágottal. Megvolt a vacsora…