Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Chilis kenyér recept

Chilis kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 evőkanál étolaj
    • 1 db paprika – chilli
    • 210 ml víz
    • 225g búzaliszt
    • 150g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
    • 1 teáskanál kristálycukor
    • 25 g vaj
    • 1 teáskanál élesztő (instant)

    Elkészítése:

    A chilipaprikát, magjai nélkül, apróra vágjuk, majd a felforrósított olajon, közepes hőfokon 2-3 percig pirítjuk. Vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor nem pikánsan csípős, hanem keserű lesz. Félrehúzzuk, hűlni hagyjuk.

    A kenyérsütő gépbe öntjük a vizet, hozzáadjuk a kihűlt chilit, olajat, majd rászórjuk a kétféle lisztet, úgy hogy elfedjék a folyadékot. A kenyérsütő gép egyik sarkába, a lisztek tetejére tesszük a cukrot, másik sarokba a sót, majd ismét egy másikba a vajat, végül középre tesszük az élesztőt.

    A kenyérsütőn a dagasztás programot indítjuk el. A dagasztás végével a tésztát enyhén lisztezett asztalra tesszük, gyengéden átgyúrjuk, és kenyérré formázzuk. Jénai vagy más, tűzálló edényt olajjal egészen vékonyan kikenünk, majd beletesszük a tésztát. Olajjal éppen csak átkent fóliával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
    Mikor megkelt, a tetejét vízzel átkenjük.

    A sütőt előmelegítünk, 200 C fokos légkeveréses programra, tegyünk az aljába egy vízzel nagyjából félig töltött kisebb méretű tepsit. Így a kenyér enyhén gőzös forróságban fog szép aranybarnára sülni, ettől foszlósabb lesz a belseje. Sütőtől, és kenyérmérettől is függően kb 45-60 percet sütjük. Akkor jó, ha az alját kopogtatva enyhén kongó hangot ad. A kisült kenyér tetejét pár gyors mozdulattal ismét átkenjük hideg vízzel, majd rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá