Házi kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2,5 tk só
- 35 dkg aktív kovász
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kispohár kefir vagy joghurt (elhagyható),
- kb 2,5 – 3dl víz
- 2 ek olaj
Elkészítése:
Az átszitált lisztet a sóval elkeverem.Az élesztőt felfuttatom 2 dl vízbe egy picike cukorral és kevés liszttel.Majd tésztát dagasztok a többi hozzávalóval együtt,annyi vizet adjunk hozzá ne legyen ragadós és kemény se a tészta.
Letakarom és hagyom fél órát kelni,ezután jól átgyúrom és hagyom még egy tíz- tizenöt percet kelni.Majd megformázom és beleteszem a sütőpapírral kibélelt kacsasütőmbe,ráteszem a tetejét is.
Hagyom 1 órát kelni (ez a kelesztési idő 21-22 fokos helységre vonatkozik),bevágom a tetejét,bekapcsolom a sütőt 230 fokra.Mikor már felmelegedett a sütő a kenyeret és az edény tetejét is alaposan bespriccelem vízzel,visszateszem a kenyérre az edény tetejét és beteszem a sütőbe 1 órát sütöm (a sütési idő sütőtől függ,ki kell tapasztalni mert nem egyformák).
Kiveszem azonnal az edényből rácsra teszem és vízzel lespriccelem.Hagyom kihűlni.
Ha 22 fonál melegebb van akkor figyeljünk arra hogy az utolsó fázisban az 1 óra kelesztési idő lerövidül.Ez a kenyér 24 fokos helységben készült és kb 45-50 percig kelt,és lettem a konyhakőre mert az hidegebb.
A kovász receptjét ide kattintva olvashatod!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »