Házi kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2,5 tk só
- 35 dkg aktív kovász
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kispohár kefir vagy joghurt (elhagyható),
- kb 2,5 – 3dl víz
- 2 ek olaj
Elkészítése:
Az átszitált lisztet a sóval elkeverem.Az élesztőt felfuttatom 2 dl vízbe egy picike cukorral és kevés liszttel.Majd tésztát dagasztok a többi hozzávalóval együtt,annyi vizet adjunk hozzá ne legyen ragadós és kemény se a tészta.
Letakarom és hagyom fél órát kelni,ezután jól átgyúrom és hagyom még egy tíz- tizenöt percet kelni.Majd megformázom és beleteszem a sütőpapírral kibélelt kacsasütőmbe,ráteszem a tetejét is.
Hagyom 1 órát kelni (ez a kelesztési idő 21-22 fokos helységre vonatkozik),bevágom a tetejét,bekapcsolom a sütőt 230 fokra.Mikor már felmelegedett a sütő a kenyeret és az edény tetejét is alaposan bespriccelem vízzel,visszateszem a kenyérre az edény tetejét és beteszem a sütőbe 1 órát sütöm (a sütési idő sütőtől függ,ki kell tapasztalni mert nem egyformák).
Kiveszem azonnal az edényből rácsra teszem és vízzel lespriccelem.Hagyom kihűlni.
Ha 22 fonál melegebb van akkor figyeljünk arra hogy az utolsó fázisban az 1 óra kelesztési idő lerövidül.Ez a kenyér 24 fokos helységben készült és kb 45-50 percig kelt,és lettem a konyhakőre mert az hidegebb.
A kovász receptjét ide kattintva olvashatod!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »