Hájas koszorú recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 40 dkg tisztított, darált sertésháj
- 3 ek tejföl
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 dl szódavíz
- 1 ek ecet
Narancsos-fehérboros krém:
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg barnacukor
- 1 dl fehérbor
- 0,5 dl frissen facsart narancslé
- 1 narancs héja
- 1 ek liszt
Díszítés:
- 30 db kandírozott ibolya
- 1 narancs héja
Elkészítése:
A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra( fehérre keverjük) és hűvös helyre tesszük.
A többi anyagból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát. Én kézzel dagasztottam. Mondhatni nem könnyű munka, de megéri. 15 percig pihentetjük.
Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk. Ez az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
20 cm széles és 0,5 cm vastag téglalap alakú lapot nyújtunk lisztezett deszkán a tésztából.
Kb 2 cm széles csíkokat vágunk a tésztából és ezekből formás hengereket készítünk, majd 3 hengergetett tésztát összefonunk és csiga alakban feltekerjük.
5. Tiszta tepsire tesszük a fonott csigákat és 20 perc alatt forró sütőben szép aranybarnára sütjük, majd agyjuk teljesen kihűlni.
A bort, a narancslevet és héjat, a tojásokat, a cukrot és a lisztet egy edénybe tesszük és simára keverjük. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett szép sima, sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.
8. Tálalás előtt hidegen összekeverjük a krémet és fehérborba mártott evőkanállal szép adagot halmozunk a hájas tésztára. Így nem is ragadt a kanálra egy csepp krém sem.
9. Végül 3 db kandírozott ibolyával és reszelt narancshéjjal díszítjük a süteményt.
Tipp:
A hájas tészta alapreceptem családi örökség. Dédnagymamámtól maradt rám! Szeretem időről időre elővenni és egy kis múltidézést tartani. Néha (mint ennél a receptnél is) kiforgatom a négy sarkából a hagyományos formát és a mai édességrajongók kíváncsiságát is felkeltem ezzel! Hagyomány egy csipet rafinériával!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »
Húsvéti vendégvárók egyszerűen: 6 ellenállhatatlan sajttekercs
A húsvéti hidegtál egyik sztárja kétségtelenül a sajttekercs: mutatós, ízle
Tovább olvasom »
Pikk-pakk piskótatekercs: 8 ünnepi desszert, amit bárki el tud készíteni
Ha valami látványos, mégis egyszerű édességet keresünk a húsvéti asztalra,
Tovább olvasom »
Unod a sima főtt sonkát? Ezt a 8 húsvéti fogást imádni fogod
A húsvéti sonka sokaknál alapeleme az ünnepi menünek, de nem kell, hogy min
Tovább olvasom »