Hozzávalók:
Tészta:
Narancsos-fehérboros krém:
Díszítés:
Elkészítése:
A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra( fehérre keverjük) és hűvös helyre tesszük.
A többi anyagból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát. Én kézzel dagasztottam. Mondhatni nem könnyű munka, de megéri. 15 percig pihentetjük.
Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk. Ez az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
20 cm széles és 0,5 cm vastag téglalap alakú lapot nyújtunk lisztezett deszkán a tésztából.
Kb 2 cm széles csíkokat vágunk a tésztából és ezekből formás hengereket készítünk, majd 3 hengergetett tésztát összefonunk és csiga alakban feltekerjük.
5. Tiszta tepsire tesszük a fonott csigákat és 20 perc alatt forró sütőben szép aranybarnára sütjük, majd agyjuk teljesen kihűlni.
A bort, a narancslevet és héjat, a tojásokat, a cukrot és a lisztet egy edénybe tesszük és simára keverjük. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett szép sima, sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.
8. Tálalás előtt hidegen összekeverjük a krémet és fehérborba mártott evőkanállal szép adagot halmozunk a hájas tésztára. Így nem is ragadt a kanálra egy csepp krém sem.
9. Végül 3 db kandírozott ibolyával és reszelt narancshéjjal díszítjük a süteményt.
A hájas tészta alapreceptem családi örökség. Dédnagymamámtól maradt rám! Szeretem időről időre elővenni és egy kis múltidézést tartani. Néha (mint ennél a receptnél is) kiforgatom a négy sarkából a hagyományos formát és a mai édességrajongók kíváncsiságát is felkeltem ezzel! Hagyomány egy csipet rafinériával!