Gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 16 dkg finomliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- 0,5 tk sütőpor
- 125 g vaj
- 125 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 ek rum
Bevonathoz:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 tk étolaj
Elkészítése:
A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük, és szárazra törölgetjük (konyharuhával, vagy papírtörlővel). Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, összekeverjük mindet, és alufóliára terítjük. Megszórjuk 2 ek liszttel, lazán összekeverjük és szűrőbe téve lerázzuk róla a felesleges lisztet.
A gyümölcskenyér formát kibéleljük sütőpapírral (vagy vajazzuk, lisztezzük), és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A maradék liszthez adjuk hozzá a sütőport. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéből verjünk kemény habot egy csipet sóval.
A vajat/margarint habosítsuk ki a por- és a vaníliás cukorral, majd egyenként keverjük el benne a tojások sárgáját. Adjuk hozzá a fehérjehab 1/3 részét, óvatosan fogassuk bele, majd a maradék habot a sütőporos liszttel felváltva dolgozzuk a tésztába. Adjuk hozzá a rumot, és belisztezett gyümölcsöket.
A masszát öntsük a kibélelt formába, és a sütő közepére helyezve kb. 50-60 percet süssük. Tűpróbával ellenőrizzük! Az első fél órában ne nyissuk ki semmiképp a sütő ajtaját, különben összeesik a tészta!
Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a formából, és rácsra téve hűtsük ki teljesen.
Porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.
Tipp:
Fóliába csomagolva sokáig eltartható, és a napok előrehaladtával egyre finomabb lesz.