Gyümölcskenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 16 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 0,5 tk sütőpor
  • 125 g vaj
  • 125 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek rum

Bevonathoz:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 tk étolaj

Elkészítése:

A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük, és szárazra törölgetjük (konyharuhával, vagy papírtörlővel). Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, összekeverjük mindet, és alufóliára terítjük. Megszórjuk 2 ek liszttel, lazán összekeverjük és szűrőbe téve lerázzuk róla a felesleges lisztet.

A gyümölcskenyér formát kibéleljük sütőpapírral (vagy vajazzuk, lisztezzük), és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A maradék liszthez adjuk hozzá a sütőport. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéből verjünk kemény habot egy csipet sóval.

A vajat/margarint habosítsuk ki a por- és a vaníliás cukorral, majd egyenként keverjük el benne a tojások sárgáját. Adjuk hozzá a fehérjehab 1/3 részét, óvatosan fogassuk bele, majd a maradék habot a sütőporos liszttel felváltva dolgozzuk a tésztába. Adjuk hozzá a rumot, és belisztezett gyümölcsöket.

A masszát öntsük a kibélelt formába, és a sütő közepére helyezve kb. 50-60 percet süssük. Tűpróbával ellenőrizzük! Az első fél órában ne nyissuk ki semmiképp a sütő ajtaját, különben összeesik a tészta!

Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a formából, és rácsra téve hűtsük ki teljesen.

Porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Fóliába csomagolva sokáig eltartható, és a napok előrehaladtával egyre finomabb lesz.