Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes-mákos túrógombóc recept

Meggyes-mákos túrógombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    (12 db közepes méretű gombóchoz):

    • 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros)
    • 6 evőkanál búzadara
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 csipetnyi só
    • meggybefőtt
    • fahéj

    Bundázáshoz:

    • 15 dkg mák

    Elkészítése:

    Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval.

    A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, hogy milyen túrót használsz. A zsírszegény túró krémesebb, több búzadara kell hozzá, akár 8 evőkanálnyi is.

    A masszát körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a búzadara kissé megdagadjon. Ha a légiesen könnyű, lágy gombócot kedveled, akkor a tojás fehérjét verd fel és úgy add a túróhoz. És a csalafintaság: 12 szem meggyet fahéjba forgatunk.

    Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel golflabda méretű gombócokat formálunk, lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a meggyet. Jól köré dolgozzuk a gombócot. Óvatosan a lobogó vízbe helyezzük őket.

    Körülbelül tíz percig főzzük. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével kivesszük őket a vízből, folyó hideg víz alá tartjuk kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután a gombócokat lecsepegtetjük és a darált mákba helyezzük, óvatos mozdulatokkal megforgatjuk őket a mákban. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen benne.

    A cukor nem véletlenül maradt ki a receptből, ugyanis anélkül is elég édes. Alapvetően a gombócba nem kell cukor, de ha Te édesebben szereted, akkor a cukrot vagy édesítőszert keverd a mákhoz vagy a tejfölhöz (natúr joghurthoz).

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá