Foszlós fonott kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat. Ha elkészültünk, 30 percet pihentessük meleg helyen a tésztát, hogy a kelési folyamat beinduljon.
Ezután a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.
Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk), és alaposan gyúrjuk át. Hármas, vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük.
A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük le a tojásfehérjés, tejes, cukros keverékkel. Pihentessük további 25 percet.
Közben melegítsük elő 180 fokra a sütőnket (alsó-felső sütési funkción). A 25 perc eltelte után kenjük meg újra a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat.
Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egész mákkal, vagy jégcukorral is. Tegyük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »