Foszlós fonott kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 3 ek vaníliás cukor (vagy 2 ek kristály + 1 cs vaníliás)
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek tej
  • 1 tk cukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.

Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat. Ha elkészültünk, 30 percet pihentessük meleg helyen a tésztát, hogy a kelési folyamat beinduljon.

Ezután a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.

Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk), és alaposan gyúrjuk át. Hármas, vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük.

A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük le a tojásfehérjés, tejes, cukros keverékkel. Pihentessük további 25 percet.

Közben melegítsük elő 180 fokra a sütőnket (alsó-felső sütési funkción). A 25 perc eltelte után kenjük meg újra a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat.

Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egész mákkal, vagy jégcukorral is. Tegyük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra.