Farsangi fánk recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- egy csipet só
- 5 dkg vaj
- bőven olaj a kisütéshez
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben, egy kiskanál cukorral és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk. Ezt a kovászt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a táltól és jó levegős nem lesz. Ekkor letakarva egy órát kelesztjük meleg helyen.
Amikor kb. a duplájára nőtt a tészta, erősen lisztezett deszkára borítjuk és inkább kihúzzuk mint kinyújtjuk egy újnyi vastagra. A korongokat lisztezett tálcára rakjuk és még 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük. Sütés előtt kis mélyedést képezünk a fánkok közepére és előbb ezzel a felével lefelé tesszük a forró olajba, majd megfordítva a másik oldalát is kisütjük. Figyelni kell, hogy az olaj elég forró legyen, hogy jól átsüljön a tészta de ne annyira, hogy megégjen. Erre nincs recept. Legjobb a fritőz, mert az egyenlő hőfokon tartja az olajat. Nekem van de nem abban sütöttem. Meg lehet csinálni. Kínálhatjuk lekvárral, ízes habbal de ügyesek meg is tölthetik csokival, pudinggal. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.