Joghurtos édesburgonya fánk recept

Hozzávalók:
- 37 dkg finomliszt
- 20 dkg főtt édesburgonya, nyersen kb 25 dkg
- 140 g natúr joghurt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg porcukor
- 4,5 dkg olaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
- olaj a sütéshez
- házi vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az édesburgonyákat, miután alaposan megmostuk, feltesszük főni, csak úgy héjastul, a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róluk a vizet, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
A kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat, ebben a sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, vaníliát, a reszelt édesburgonyát, a porcukrot, a fahéjat, egy pici sót, hozzászitáljuk a lisztet és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, majd miután a gép bedagasztotta, hagyjuk 20 percig kelni, majd ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
Természetesen, gép nélkül is, ugyanúgy bedagasztjuk és még egyszer átdolgozzuk a tésztát. Csak az élesztőt keverjük el a langyos, kissé megédesítettet joghurtban, majd a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk ki a tésztát.
Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden szétterítjük a kezünkkel, félbehajtjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan kiszaggatjuk, tetszőleges formára.
Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk és a tetejükkel lefelé, beletesszük a fánkokat és pár perc alatt, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első oldalát fedő alatt sütni, majd a másik oldalát fedő nélkül. Én mindig kicsi fánkokat sütök, így én nem használok fedőt.
Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük, felitatjuk a felesleges olajat, majd tálra téve, meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral is fogyaszthatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »