Joghurtos édesburgonya fánk recept
Hozzávalók:
- 37 dkg finomliszt
- 20 dkg főtt édesburgonya, nyersen kb 25 dkg
- 140 g natúr joghurt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg porcukor
- 4,5 dkg olaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
- olaj a sütéshez
- házi vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az édesburgonyákat, miután alaposan megmostuk, feltesszük főni, csak úgy héjastul, a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róluk a vizet, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
A kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat, ebben a sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, vaníliát, a reszelt édesburgonyát, a porcukrot, a fahéjat, egy pici sót, hozzászitáljuk a lisztet és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, majd miután a gép bedagasztotta, hagyjuk 20 percig kelni, majd ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
Természetesen, gép nélkül is, ugyanúgy bedagasztjuk és még egyszer átdolgozzuk a tésztát. Csak az élesztőt keverjük el a langyos, kissé megédesítettet joghurtban, majd a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk ki a tésztát.
Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden szétterítjük a kezünkkel, félbehajtjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan kiszaggatjuk, tetszőleges formára.
Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk és a tetejükkel lefelé, beletesszük a fánkokat és pár perc alatt, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első oldalát fedő alatt sütni, majd a másik oldalát fedő nélkül. Én mindig kicsi fánkokat sütök, így én nem használok fedőt.
Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük, felitatjuk a felesleges olajat, majd tálra téve, meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral is fogyaszthatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »

