Hozzávalók:
Elkészítése:
Az édesburgonyákat, miután alaposan megmostuk, feltesszük főni, csak úgy héjastul, a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róluk a vizet, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
A kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat, ebben a sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, vaníliát, a reszelt édesburgonyát, a porcukrot, a fahéjat, egy pici sót, hozzászitáljuk a lisztet és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, majd miután a gép bedagasztotta, hagyjuk 20 percig kelni, majd ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
Természetesen, gép nélkül is, ugyanúgy bedagasztjuk és még egyszer átdolgozzuk a tésztát. Csak az élesztőt keverjük el a langyos, kissé megédesítettet joghurtban, majd a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk ki a tésztát.
Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden szétterítjük a kezünkkel, félbehajtjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan kiszaggatjuk, tetszőleges formára.
Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk és a tetejükkel lefelé, beletesszük a fánkokat és pár perc alatt, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első oldalát fedő alatt sütni, majd a másik oldalát fedő nélkül. Én mindig kicsi fánkokat sütök, így én nem használok fedőt.
Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük, felitatjuk a felesleges olajat, majd tálra téve, meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral is fogyaszthatjuk.