Áfonyás Rózsa Fánk recept
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleadagoljuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd lisztbe mártott nagyobb kerek formával kiszaggatjuk. A kerek lapok közepét felvert tojással megkenjük, négyet-ötöt egymás tetejére teszünk, és a közepüknél az ujjunkkal összenyomjuk.
A rózsaforma kialakításához a tésztalapok széleit vékony pengéjű, éles késsel körben bevagdossuk, hogy virág alakú legyen.
Egy magasabb falu serpenyőben vagy lábasban felforrósított bő olajban a rózsafánkokat rózsaszínűre sütjük, és papírtörlőre szedjük, hogy az olajat leitassuk róluk.
A fánkokat nagy, lapos tálalótányérra rakjuk, mindegyik közepébe egy-egy kanálka áfonyalekvárt pöttyentünk, és vaníliás porcukorral gyengén megszórjuk.
Naranccsal, szederrel díszítjük.