Áfonyás Rózsa Fánk

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 tojás a kenéshez
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • 1 kisebb üveg áfonyalekvár
  • vaníliás porcukor

Elkészítése:
A  lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleadagoljuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd lisztbe mártott nagyobb kerek formával kiszaggatjuk. A kerek lapok közepét felvert tojással megkenjük, négyet-ötöt egymás tetejére teszünk, és a közepüknél az ujjunkkal összenyomjuk.
A rózsaforma kialakításához a tésztalapok széleit vékony pengéjű, éles késsel körben bevagdossuk, hogy virág alakú legyen.
Egy magasabb falu serpenyőben vagy lábasban felforrósított bő olajban a rózsafánkokat rózsaszínűre sütjük, és papírtörlőre szedjük, hogy az olajat leitassuk róluk.
A fánkokat nagy, lapos tálalótányérra rakjuk, mindegyik közepébe egy-egy kanálka áfonyalekvárt pöttyentünk,  és vaníliás porcukorral gyengén megszórjuk.
Naranccsal, szederrel díszítjük.