Fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 dkg sima liszt
- 1 mk só
Dagasztás közben:
- 5 dkg puha vaj
- 1 ek étolaj
Elkészítése:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgákat (érdemes villával egy kicsit felverni), a lisztet és a sót. Dolgozzuk jól össze, dagasszuk 5-6 percet. Az állaga még morzsás, ne ijedjünk meg.
Adjuk hozzá a puha vajat és az olajat, és dagasszunk belőle 10-12 perc alatt puha, rugalmas tésztát.
Gyengén olajozott kelesztő tálban (vagy letakarva) langyos helyen kelesszük 40-60 percet. A nyújtólapra kevés lisztet hintünk, és azon kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Szaggassuk ki egy kerek kiszúróval, és letakarva kelesszük még 20-25 percet.
Melegítsük fel az olajat. A fánk felső részébe nyomjuk bele az ujjunkat, és azt az oldalát tegyük először az olajba. Fedjük le az edényt, és 2-3 perc alatt süssük meg az egyik oldalát. Ne tegyünk 3-4 darabnál többet az olajba, mert nagyon lehűl.
Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a fánkokat, és süssük meg 1,5-2 percet, ezúttal már fedő nélkül. Szedjük itatóspapírra, és tegyük bele a következő adagot.
Porcukorral meghintve, és lekvárral kínáljuk.
A fánk kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 41 g
Zsír: 7 g