Fahéjas legyező kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g tk tönkölybúza liszt
- 100 g graham liszt
- 100 g búza finomliszt
- 1/2 tk só
- 20 g friss élesztő
- 150 ml víz
- 60 g olvasztott margarin
- 1,5 tk vanília aroma
- fél citrom lereszelt héja
- 50 g cukornak megfelelő édesítő (vagy cukor)
A töltelékhez:
- 50 g olvasztott margarin
- 5 ml folyékony édesítő (vagy 5 dkg cukor)
- 40 g őrölt fahéj
A mázhoz:
- 80 g krémsajt
- 40 g porrá őrölt xilit (vagy cukor)
- 2 ek tej
- 1 tk vanília aroma
Elkészítése:
A tésztához a liszteket elkeverjük a sóval, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztővel elkevert kézmeleg vizet, a vanília aromát, és az édesítőt és ide szórjuk a citromhéjat is. Elkezdjük tésztává dagasztani. Amikor már nagyjából összeállt, kis adagokban beledolgozzuk a margarint is. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A folyékony édesítőt elkeverjük az olvasztott margarinban, és az egészet egyenletesen elkenjük a tésztán, majd rászórjuk az őrölt fahéjat.
Ezután a tésztát a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő csíkra vágjuk. Óvatosan egymásra emeljük őket, és öt négyzetre vágjuk. Így kapunk összesen 20 kicsi négyzetet, így az elkészült kalácsunk 20 szeletből áll majd. Egy jól kivajazott, kilisztezett 25 x 13 x 6,5 cm-es kenyérformába rakjuk a kis lapokat.
Ehhez a formát függőlegesen megdöntjük, és a tésztalapokat egymásra helyezzük. Az utolsó négy lapot a fahéjas végével befelé tegyük a formába. Ezután a formát vízszintesen kicsit megrázogatjuk, hogy a tészta minél egyenletesebben töltse ki.
Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Közben, hogy ne száradjon ki, meglocsoljuk 2-3 ek tejjel.
A sütőből kivéve még kb. 10 percig a formában hagyjuk, addig elkészítjük a mázat a tetejére, amit, miután a kalácsot kiemeltük a formából rögtön a tetejére kanalazunk.
Tipp:
Langyosan a legfinomabb. Egy végtelenül puha, omlós kalács, édes mázzal leöntve. Mmmm…