Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas búzaszál kalács recept

Fahéjas búzaszál kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 1 csapott kk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg margarin

    Töltelékhez:

    • 3 ek cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 2 ek olaj

    Tetejére:

    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kk tej

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a kevéske cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.

    Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, tésztát dagasztunk. Ha kívánja és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta sikerült.

    A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30*40cm nagyságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Vékonyan megkenjük az olajjal. A cukrot elkeverjük a fahéjjal és megszórjuk vele a tésztát. A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. Egy lisztbe mártott nagyobb ollóval kb. 45 fokos szögben 1 cm-es szeleteket vágunk úgy, hogy szinte teljesen a tészta aljáig vágjuk.  Az első szeletet középre fektetjük, a következőt baloldalra húzzuk, a következőt jobb oldalra. Ezt a hármast addig ismételjük, míg a tészta végéhez érünk.

    Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet. A tetejét lekenjük egy felvert tojás és kevés tej keverékével. 180 fokon 18 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

    Sütőpapírral együtt rácsra húzzuk és ott hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    További fotók a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá