Epres mandulás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Gyorskovász:
- 10 dkg finomliszt
- ½ cs. porélesztő
- 1 mk porcukor
- 1 dl langyos víz
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott és szobahőmérsékletűre hűlt vaj
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csipet só
Töltelék:
- 15 dkg megmosott és félbevágott eper
- 1 csomsh bourbon vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és pirított, stiftelt mandula
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sütőporral és a cukorral.
Ezután rakjuk hozzá a kovászt, a tojást és az egy darab tojássárgáját.
Öt perc alatt dagasszunk sima tésztát belőle és egy óra alatt langyos helyen kelesszük a duplájára.
Közben az epret mossuk meg és vágjuk fel.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ki (megközelítőleg) téglalap alakúra.
A tészta közepére, függőleges irányba pakoljuk rá az epreket és szórjuk meg a bourbon vaníliás cukorral.
A tészta szélét vízszintes irányban vágjuk be, majd a kis „fülecskéket” hajtsuk rá az eperre.
Ezután kelesszük még 30 percet, kenjük le a tojással, szórjuk meg a mandulával, majd dugjuk a jól előmelegített 190 fokos forró sütőbe.
5-30 perc alatt süssük aranybarnára, hagyjuk langyosra kihűlni és azután szeleteljük. Jó étvágyat!