Epres mandulás kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Gyorskovász:

  • 10 dkg finomliszt
  • ½ cs. porélesztő
  • 1 mk porcukor
  • 1 dl langyos víz

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott és szobahőmérsékletűre hűlt vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 15 dkg megmosott és félbevágott eper
  • 1 csomsh bourbon vaníliás cukor

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás és pirított, stiftelt mandula

Elkészítése:

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sütőporral és a cukorral.

Ezután rakjuk hozzá a kovászt, a tojást és az egy darab tojássárgáját.

Öt perc alatt dagasszunk sima tésztát belőle és egy óra alatt langyos helyen kelesszük a duplájára.

Közben az epret mossuk meg és vágjuk fel.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ki (megközelítőleg) téglalap alakúra.

A tészta közepére, függőleges irányba pakoljuk rá az epreket és szórjuk meg a bourbon vaníliás cukorral.

A tészta szélét vízszintes irányban vágjuk be, majd a kis „fülecskéket” hajtsuk rá az eperre.

Ezután kelesszük még 30 percet, kenjük le a tojással, szórjuk meg a mandulával, majd dugjuk a jól előmelegített 190 fokos forró sütőbe.

5-30 perc alatt süssük aranybarnára, hagyjuk langyosra kihűlni és azután szeleteljük. Jó étvágyat!