Elzászi kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1,5 dl langyos tej
- 35 dkg finomliszt
- 12 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek mandulaforgács
- 2 ek kakaópor
Elkészítése:
A szétmorzsolt élesztőt az 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet a cukrokkal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt élesztőt, beletesszük a tojássárgákat, és a megmaradt tejjel jól kidolgozzuk. Végül az olvasztott vajjal szép fényesre dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kapunk,amit letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik feléből hosszabb rudat sodrunk, a másik felébe beledolgozzuk a kakaóport, majd ebből is rudat sodrunk, és a két tésztát összetekerjük.
Egy kuglófformát vastagon vajjal kikenünk, egy kanál mandulaforgáccsal megszórjuk, és a tésztát belehelyezzük. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 190 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
Idő közben alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen. A kisült kuglófot picit hagyjuk hűlni, majd egy tálcára borítjuk.
Tálaláskor baracklekvárral lekenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk.
A süteményt a Fenséges kuglófok című szakácskönyvből készítettem.