Elzászi kuglóf

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Elzászi kuglóf

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 35 dkg finomliszt
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek mandulaforgács
  • 2 ek kakaópor

Elkészítése:

A szétmorzsolt élesztőt az 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet a cukrokkal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt élesztőt, beletesszük a tojássárgákat, és a megmaradt tejjel jól kidolgozzuk. Végül az olvasztott vajjal szép fényesre dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kapunk,amit letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik feléből hosszabb rudat sodrunk, a másik felébe beledolgozzuk a kakaóport, majd ebből is rudat sodrunk, és a két tésztát összetekerjük.

Egy kuglófformát vastagon vajjal kikenünk, egy kanál mandulaforgáccsal megszórjuk, és a tésztát belehelyezzük. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, 190 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.

Idő közben alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen. A kisült kuglófot picit hagyjuk hűlni, majd egy tálcára borítjuk.

Tálaláskor baracklekvárral lekenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk.

A süteményt a Fenséges kuglófok című szakácskönyvből készítettem.