Diós-sörös kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 8 dkg durvára darált dió
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- fél tk szárított élesztő (lehet többel is próbálkozni)
- 2 tk só
- 150 ml világos sör
- 200 ml meleg víz
Ezenkívül szükség lesz még:
- 1 ek olíva olajra
- és lisztre a dagasztáshoz
Elkészítése:
A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a durvára darált diót, a szárított élesztőt, sót. Beleöntjük a sört és 200 ml meleg vizet. Jól összekeverjük. A tészta viszonylag lágy lesz, de ne ijedjünk meg tőle. Fedjük le a tésztát folpack fóliával, és pihentessük 18 órán keresztül. Érdemes előtte levő este begyúrni a tésztát, így másnap estére már friss kenyeret ehetünk.
Lisztezett gyúródeszkán lisztezett kézzel dagasszuk át a kenyértésztát. Csináljunk úgy, mint ahogy a leveles pogácsáknál szoktuk tenni, jobbról-balról a közepe felé hajtva majd fentről-lentről hasonlóképpen. Ezeket a mozdulatokat 15x végezzük el. Akár egy torna gyakorlatot. Higgyétek el ez a titka.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát választottam a sütéshez, természetesen lehet más edényben is sütni. A forma alját sütőpapírral béleltem ki, erre tettem az összegyúrt tésztát. Egy hasonló méretű folpack fóliát (nekem nem volt otthon ezért sütőzacskót használtam) beolajozok, és befedem vele a kenyeret.
Na most jön a türelemjáték. További 2 órán keresztül hagyjuk hagy pihenjen. Az idő leteltével a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Ne használjuk légkeverést. Távolítsuk el a tésztáról az olajos folpackot, majd alufóliával fedjük le a formát.
A sütő legalsó szintjén kell 30 percen keresztül sütni. Majd az idő letelte után távolítsuk el a fóliát, és további 15 percen keresztül folytassuk a sütést. Gyúródeszkán vagy sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Az előkészületek kicsit több időt vesznek igénybe, de megéri elkészíteni
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »