Diós-sörös kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
21 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 dkg durvára darált dió
  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • fél tk szárított élesztő (lehet többel is próbálkozni)
  • 2 tk só
  • 150 ml világos sör
  • 200 ml meleg víz

Ezenkívül szükség lesz még:

  • 1 ek olíva olajra
  • és lisztre a dagasztáshoz

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a durvára darált diót, a szárított élesztőt, sót. Beleöntjük a sört és 200 ml meleg vizet. Jól összekeverjük. A tészta viszonylag lágy lesz, de ne ijedjünk meg tőle. Fedjük le a tésztát folpack fóliával, és pihentessük 18 órán keresztül. Érdemes előtte levő este begyúrni a tésztát, így másnap estére már friss kenyeret ehetünk.

Lisztezett gyúródeszkán lisztezett kézzel dagasszuk át a kenyértésztát. Csináljunk úgy, mint ahogy a leveles pogácsáknál szoktuk tenni, jobbról-balról a közepe felé hajtva majd fentről-lentről hasonlóképpen. Ezeket a mozdulatokat 15x végezzük el. Akár egy torna gyakorlatot. Higgyétek el ez a titka.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát választottam a sütéshez, természetesen lehet más edényben is sütni. A forma alját sütőpapírral béleltem ki, erre tettem az összegyúrt tésztát. Egy hasonló méretű folpack fóliát (nekem nem volt otthon ezért sütőzacskót használtam) beolajozok, és befedem vele a kenyeret.

Na most jön a türelemjáték. További 2 órán keresztül hagyjuk hagy pihenjen. Az idő leteltével a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Ne használjuk légkeverést. Távolítsuk el a tésztáról az olajos folpackot, majd alufóliával fedjük le a formát.

A sütő legalsó szintjén kell 30 percen keresztül sütni. Majd az idő letelte után távolítsuk el a fóliát, és további 15 percen keresztül folytassuk a sütést. Gyúródeszkán vagy sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Az előkészületek kicsit több időt vesznek igénybe, de megéri elkészíteni