Diós, mákos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj vagy 13 dkg zsír
- 1 dkg élesztő
- kevés tej
- 1 dl tejföl
- csipet só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája a kenéshez
Diótöltelékhez:
- 20 dkg darált dióbél
- 15 dkg kristálycukor
- 2-3 ek tej
- reszelt citromhéj
- 1 db hámozott
- reszelt alma
Máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg kristálycukor
- 1-2 dl tej
- 10-15 dkg meggy vagy meggybefőtt
- reszelt citromhéj
Elkészítése:
Diótöltelék: 2-3 ek tejbe belekeverünk 15 dkg cukrot ,20 dkg darált diót, kevés reszelt citromhéjat, a hámozott, reszelt almát és összeforraljuk.
Máktöltelék: 1-2 dl tejbe belekeverjük a cukrot és a mákot, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és a meggyel.
Tészta: 40 dkg lisztből, 15 dkg vajjal vagy 13 dkg zsírral, 1 dkg kevés tejben feloldott élesztővel,csipet sóval és 1 dl tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük őket a töltelékekkel: az egyiket dióval, a másikat mákkal.
A megtöltött, felcsavart tésztákat 10 percig pihentetjük, azután megkenjük felvert tojás sárgájával, villával megszurkáljuk, majd a tepsiben még 10 percig állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nem nagyon erős tűznél, 170 fokon készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!