Diós, mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj vagy 13 dkg zsír
  • 1 dkg élesztő
  • kevés tej
  • 1 dl tejföl
  • csipet só
  • 1 db tojás sárgája a kenéshez

Diótöltelékhez:

  • 20 dkg darált dióbél
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2-3 ek tej
  • reszelt citromhéj
  • 1 db hámozott
  • reszelt alma

Máktöltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1-2 dl tej
  • 10-15 dkg meggy vagy meggybefőtt
  • reszelt citromhéj

Elkészítése:
Diótöltelék: 2-3 ek tejbe belekeverünk 15 dkg cukrot ,20 dkg darált diót, kevés reszelt citromhéjat, a hámozott, reszelt almát és összeforraljuk.
Máktöltelék: 1-2 dl tejbe belekeverjük a cukrot és a mákot, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és a meggyel.
Tészta: 40 dkg lisztből, 15 dkg vajjal vagy 13 dkg zsírral, 1 dkg kevés tejben feloldott élesztővel,csipet sóval és 1 dl tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük őket a töltelékekkel: az egyiket dióval, a másikat mákkal.
A megtöltött, felcsavart tésztákat 10 percig pihentetjük, azután megkenjük felvert tojás sárgájával, villával megszurkáljuk, majd a tepsiben még 10 percig állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nem nagyon erős tűznél, 170 fokon készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!