Diós Ferdinánd kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga - 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
Krémhez:
- 15 dkg puha margarin
- 13 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola
- ízlés szerinti mennyiségű dió
Locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojás sárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel (lágyra kell gyúrni a tésztát). Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel (a krémhez a margarint a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne (Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) ).
Feltekerjük, mint egy tekercset, majd feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a csigákat a formába és ismét kelesztjük 1/2 órát.
Meleg sütőben (200 fokon) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
Tipp:
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

