Diós Ferdinánd kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga
- 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
Krémhez:
- 15 dkg puha margarin
- 13 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola
- ízlés szerinti mennyiségű dió
Locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojás sárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel (lágyra kell gyúrni a tésztát). Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel (a krémhez a margarint a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne (Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) ).
Feltekerjük, mint egy tekercset, majd feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a csigákat a formába és ismét kelesztjük 1/2 órát.
Meleg sütőben (200 fokon) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
Tipp:
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »