Diós Ferdinánd kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós Ferdinánd kalács

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 kg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojás sárga
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

  • 15 dkg puha margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • ízlés szerinti mennyiségű dió

Locsoláshoz:

  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojás sárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel (lágyra kell gyúrni a tésztát). Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel (a krémhez a margarint a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne (Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) ).

Feltekerjük, mint egy tekercset, majd feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.

Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a csigákat a formába és ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fokon) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.

Tipp:

VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!